NEPOMUKI SZENT JÁNOS

Pomuk, 1350. +Prága, 1393. május 16.

Ünnepnapja: május 16.


Nepomuki Szent János
                                                            Forrás: http://szigetkoznet.extra.hu/tajertekek/venek.htm


A falu határában álló szobor a falu védőszentjét ábrázolja, akinek tiszteletére minden évben május 1-én nemzetközi halászléfőző-versenyt rendeznek.

Nepomuki Szent János a hidak szentje s a gyónási titok vértanúja, valamint a vizenjárók és elsősorban a vizimolnárok védőszentje, Közép-Európa legismertebb szentjei közé tartozik.

A legenda szerint Wolfflin János néven a kicsiny Pomuk (ma Napomuk) helységben született, Dél-Csehországban. Jogi tanulmányainak befejezése után -- annak ellenére, hogy szegény szülőktől származott - - gyorsan haladt fölfelé az egyházi ranglétrán. Mint egyházi méltóságot és jelentős szónokot egész Prága ismerte és szerette. IV. Vencel király felesége őt választotta gyóntatójául. A király kezdetben igazságos és jóakaratú uralkodó volt, de egy sikertelen mérgezési kísérlet után bizalmatlanná és agresszívvé vált. Meg akarta tudni, mit gyónt a felesége. Mivel azonban János nem volt hajlandó megmondani, megkínoztatta és a Moldva folyóba dobatta. Egy csodás fényjelenség jelezte a királynénak, hol keressék a holttestet. Egy másik változat szerint a Moldva leapadt annyira, hogy megtalálhassák. Halálának éve 1383. A prágai Szent Vid-székesegyházban temették el.

További képek:
http://www.dunaharaszti.hu/img/uniosfotoalbum/nepomuki.jpg                                  

Forrás: http://www.dunaharaszti.hu/img/uniosfotoalbum/nepomuki.jpg

nepomuki2

Forrás: http://www.babocsa.hu/kepek/gal52.jpg

nepomuki3

Forrás: http://www.vasidigitkonyvtar.hu/php/megjelenit.php?mit=974